Muarras Mescidi

farklı

Muarras Mescidi

Vadi Akikin Zulhuleyfa olarak bilinen mevkiinde Efendimız SAV in konaklayarak namaz kıldığı iki farklı mescid bulunmaktadır. Bunlardan meşhur olanı, Zul-Huleyfa Mescidi, Mescidi Şecera, Mescidi Abar Ali isimleriyle bilinen umre mescididir ki Efendimiz SAV hac ve umre yolculuguna çıktığında burada konaklayarak ihrama girer ve namaz kılardı.

Muarras Mescidi ise ihram mescidinin 200 metre kadar doğusunda kalmaktadır. Muarras, konaklama yeri demektir; ta’ris kökünden gelir…. Ta’ris ise gecenin sonunda istirahat için konaklamak demektir.Hz.Peygamber SAV,hac, umre ve askeri sefer dönüşünde bu mescide uğrayıp konaklamayı adet haline getirmişti. İmam Mâlik’ten nakledildiğine göre, şöyle demiştir: “Medine’ye giden hiç kimseye, en az iki rekat namaz kılmadan Mu’arras’i geçmesi muvafık olmaz. Çünkü bana ulaştığına göre, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), orada gecelemiştir. Orası Medine’ye altı mil mesafededir.” [Ebû Dâvud Menâsik 100.]

Hadisteki muarrasla Zülhuleyfe’de Resûlullah’in hacc dönüsü konakladığı yer kastedilmiştir. el-Kâdî: “Zülhuleyfe’nin Batha kısmında hacc dönüşünde konaklamak hacc menasikinden değildir. Bunu Medine ehlinden yapan kimse (bir vecibe olarak degil), Resûlullah’in sünnetiyle teberrük için yapar. Çünkü Batha mübarek bir yerdir” der. el-Kâdî devamla bazi alimlerin: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), orada haccdan dönerken, geceyi geçirmek için konaklamıştır. Ta ki, kafilede bulunanlar gecenin kör vaktinde Medine’ye girerek, ailelerini rahatsız etmesinler. Nitekim yolculuktan gece dönmeyi birçok hadisleriyle yasaklamıştır. Bu husus meşhurdur” dediğini belirtir. ( Muarras’i bazi alimlerimiz: “Medine’ye altı mil mesafedeki Zülhuleyfe mescididir” diye açıklamıştır.)

Vadi Akikin Zülhuleyfa olarak bilinen mevkiinde Efendimiz SAV in konaklayarak namaz kıldığı iki farklı mescid bulunmaktadır. Bunlardan meşhur olanı, Zul-Huleyfa Mescidi, Mescidi Şecera, Mescidi Abar Ali isimleriyle bilinen umre mescididir ki Efendimiz SAV hac ve umre yolculuğuna çıktığında burada konaklayarak ihrama girer ve namaz kılardı.

 

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.