Beni Lihyan Gazvesi

111111

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Beni Kurayza’nın fethinden altı ay sonra hicretin altıncı yılı, Cemadil Ula ayında Beni Lihyan’a doğru, Reci’de öldürülenlerin intikamını almak (ve Kureyş müşriklerini tehdit etmek) için Medine üzerine, İbni Ümmü Mektum’u vali tayin ederek (yirmisi atlı olmak üzere) iki yüz kişilik bir kuvvetle yola çıktı.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, gaflette oldukları anda onlara birden baskın yapmak için, orduya Şam’a doğru gitmelerini emretti.

Emec ile Usfan arasında Lihyan oğullarına ait bölgedeki vadilerden biri olan Guran vadisine kadar ilerledi.

(Burası Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem’in İslam’ı tebliğ için gönderdiği sahabelerinin katledildiği yerdi. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem burada onlar  için dua edip Allah’tan mağfiret diledi.)

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Beni Lihyan’ın yerleşim bölgesine geldiğinde, onların dağlara kaçıp saklanmış olduklarını gördü ve Beni Lihyan’ın bu seferden haberi olduğunu anladı.

(Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem orada iki gün kaldı. Her tarafa birlikler gönderdi. Fakat hiç kimseyi yakalayamadı.)

Bunun üzerine şöyle buyurdu:

(Mekke’ye yakın bir yer olan) Usfan’a  gidelim ki Mekke halkı bizim Mekke’yi fethetmek için geldiğimizi sansın.”

Sonra Usfan’a indi ve ashabından iki atlı gönderdi. Onlar da (Mekke ile Medine arasında, Usfan’a sekiz mil uzaklıkta bir vadi olan) Kurai’l Gamim’e kadar gidip geri döndüler. (Siyeri İbni Hişam)

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.