Hudeybiye Kuyusu

98.

Hudeybiye kuyusunun suyu, bir damla kalmamacasına kurumuştu. Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem ağzından ona biraz tükürük damlattı ve dua etti. Bundan sonra kuyunun suyu o kadar çoğaldı ki bütün sahabeler ondan kana kana içtiler. Berâ b. ‘Âzib -Radıyallahu anh-’den: “Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem gelip kuyunun başına oturdu. Sonra, içinde biraz su bulunan bir kab istedi. Getirilen suya tükürdü ve onu kuyuya boşattı. Ve içinden dua etti. Kuyu biraz kendi haline bırakıldıktan sonra su ile dolmaya başladı. Müslümanlar kendileri ve hayvanları kana kana ondan su içtiler” Bir diğer rivayette ise Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem’in abdest alıp, ağzını çalkaldığı ve kuyuya ağzındaki suyu boşalttığı geçmektedir.

Berâ -Radıyallahu anh-’den: “Sizler fethi, Mekke’nin fethi olarak görürsünüz. Evet Mekke’nin fethi, fetihtir. Fakat biz fethi, Hudeybiye seferindeki Rıdvan Beyatı olarak görürüz. Bindörtyüz kişi idik. Kuyuya vardık. Bir damla bile su yoktu. Bu durum Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem’e ulaşınca, gelip, kuyunun başına oturdu. Sonra içinde biraz su bulunan bir kab istedi. Getirilen sudan abdest aldıktan sonra ağzını çalkaladı ve içinden dua etti. Abdest ve çalkantı suyunu kuyuya döktü. Kuyu biraz kendi haline terkedildikten sonra, suyla dolmaya başladı. Müslümanlar da hayvanları da ondan kana kana içtiler.”

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.