Anberiyye Mescidi

hamidiye mescidi

Anberiyye mescidi-Sultan Abdülhamit hân-ı Sânî

Anberiye cami, Osmanl Sultanı II. Abdülhamit tarafından Medine Gar binasının tam karşısına yaptırılmıştır. Osmanlı mimarı tarzının tüm özellliklerini yansıtan cami, iki minareli olarak yapılmıştır.

Anberiyye mescidi medine-i münevverede medine tren istasyonu karşısı(yanı)ndadır.Sultan Abdülhamit han hazretleri Hac farizası için vezirini mukaddes beldelere gönderir ve dönerken ravza-i mutahharadan bir avuç toprak getirmesini ister. Vezir hacc vazifesini tamamlayıp medineden trene biner ve Sultanın isteği aklına gelir fakat trenin hareket saati geldiği için inip yetişmesi mümkün olmadığından istasyonun karşısındaki araziden bir avuç toprak alıp istanbula döner.Sultan vezire sorar isteğini,vezirde getirdim efendim der ve elindeki bir kese toprağı uzatır.Abdulhamit Hân hazretleri toprağı koklar koklar ve vezire dönerek;vezirim bu toprağın misk-i var ama anberi yok der.Vezir efendinin toprağı aldığı yere şu an halen ibadete açık olan osmanlı mimarisi ile mescid-i Anberiyye inşa olunur…

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.