Usfan osmanlı kalesi

kale

usfan osmanli kalesi
Usfan Vadisi Mekkeye 80 km mesafede bulunan, bahceleri,bol sulari ve tarima elverisli topraklariyla unlu mubarek bir vadidir.Efendimiz sav Usfana defalarca gelerek bu mutevazi beldeyi sereflendirmistir.Sireti şerifindeki önemli olaylara sahitlik etmistir.Asri saadet doneminde Usfanda Huzaa ve Harb kabilesi mensuplari ikamet etmekteydi. Kureyslilerin Medine istikametine giden kervanlarin guzergahinda bulunduğundan Cahiliyet ve islam tarihi boyunca haç ve ticaret yollarinin kesiştigi onemli bir konumda bulunmaktadir. Bu onemli konumuna binaen Osmanli hakimiyeti doneminde bölgeden gecen hacilarin ve ticaret ehlinin guvenligini saglamak icin bir karakol vazifesi goren kucuk bir kale insa edilmistir. Usfanı siyer tarihinde onemli kilan bircok olaylar olmustur.Hudeybiye senesi umre yapmak icin ashabiyla Mekkeye yonelen efendimiz Usfanda musriklerle karsilastiginda “Korku Namazi”ni emreden ayeti kerimeler nazil olmus ve ilk defa burada kilinmistir.
*Muslumanlara yolculuk esnasinda oruc acma (tutmama) izni Usfanda verilmistir.Efendimiz (sav) ramazan ayinda usfanda orucunu bozmus, yolculuk sirasinda dileyeni oruc tutma-tutmama konusunda serbest birakmistir.
*Edendimiz hicreti sirasinda Usfan yakinlarindan gecerken Gadirul Estat denen mevkide (Usfana 5 km mesafede) karsilastigi Hz Bureyde El Eslemi ve seksene yakin ailenin musluman olmasi Efendimize cok buyuk mutluluk ve moral vermistir.
*Hudeybiye yolculugunda beraberinde ihramli sahabilerle Usfanda Tefle Kuyusu yaninda konaklamis, içilemeyecek derecede aci olan bu kuyunun suyu mubarek agizlarina aldiklari suyu kuyuya geri bosaltmalariyla tatli bir hale gelmis ve çogalmistir. Bu olay Ashabi kiramin sahit oldugu mucizevi olaylardandir.
*Imam Taberani tefsirinde Hac Suresinde Ibni Abbas ra dan rivayetle soyle nakleder: Efendimiz haccetti.Usfan Vadisi’ne geldiginde “Buraya Nuh, Hud ve Ibrahim (peygamber) genc develer uzerinde ugramislardir.Yulari liften esekleri vardi. Pestemalleri(ihram) cuhadan, omuzluklarida siyah beyaz cizgili olup yundendi.Allahin serefli evini ziyaret edip haccediyorlardi.”Yine bilgi olarak nakledelim; Mufessir Ibni Kesir Araf Suresinin 79. ayeti kerimesinin tefsirinde bazi mufessirlerin soyle dedigini nakleder:” Ummeti helak edilen her peygamber, Mekkeye gitmekte ve kalan omrunu orda tamamlamaktadir” (Allatu Teala en dogrusunu bilir)

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.