(Seddul-bint) Tarihi kız seddi

ııııııı

tarihi kız seddi bir başka adıyla( kusyba) seddi hayber sehrinin 30 km uzaklıgında (semed) köyünde yer alıyor,hangi tarihlerde yapıldıgı kesin belli  olmiyan bu esrarengiz sedd islamın ilk kurulduğu yıllara tekabül ettiğine dair rivayetleri olmakla beraber  islam önceside inşa edildiğine dair yorumlarda var,mimari yapisi emevi veya abbasi dönemine ait izler taşimaktadir ,asıl olan bu seddin o günlerde çöl ikliminin ve yokluğun ortasında    nasıl inşa edildiği ve hendesi ve sağlamlık acısından bir hayli düsündürücü,30 metre yüksekligi ve 250 metre eni olan bu sedd günümüze ulaşmış ve dimdik ayakta durmaya devam etmekte, bazı rivayetlerde kız seddi eski dönemlerdeki bir sultanın veya padişahın kızının emriyle yapıldıgından kız seddi adını tasımaktadır , ibni saad (ra)rivayetle şöyle bir olaya daha rastlıyoruz
Resûl-i Ekrem, Hz. Safiyye ile Hayber`de gerdeğe girmedi. Sibar mevkiine geldiği zaman ise Hz. Safiyye bu işe muvafakat etmedi. Ancak Hayber`den on iki mil kadar uzaklaştıktan sonra Sahba`da muvafakat etti. Peygamberimiz, “Sibar`da konmak istediğim zaman, razı olmamanın sebebi ne idi?” diye sorunca, Hz. Safiyye, “Yâ Resûlallah” dedi, “Yahudilerin yakınında sana bir zararın gelebileceğinden korkmuştum. Onlardan uzaklaşınca emniyete kavuştum.”397
Peygamberimiz, onun bu bağlılığından son derece memnun oldu. Resûl-i Ekrem, Sahba` mevkiinde Hz. Safiyye ile kendisine âit çadırda gerdeğe girdi.
bu rivayetten anlasilan bir olay daha (sahaba seddi)diyede buhari hadisinde geçmekte olan kız seddi bu adlada adlandırılır,ki bu sedd efendimiz döneminde ayakta olduğuna ısık tutar.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.