Hz. Osman (R.A) Kuyusu

Hz-Osman-Kuyusu

Hz. Osman (R.A) Kuyusu

Diğer adıyla Rume kuyusudur.

Rume kuyusu

Medine’de bir de su problemi vardı. Su ihtiyaçlarını kuyulardan temin etmeğe çalışıyordu Medine halkı. Suyu içilebilir kuyu sayısı çok azdı. Kuyulardan suyu en içilebilir olan ise Rüme kuyusu idi. Bu kuyu Gıfar oğullarından birine aitti. Bu şahıs sahip olduğu Rüme kuyusunun suyunu satarak gelir elde ediyordu. Mekke’den Medine ye hicretten sonra bu kuyunun sahibi iyi satış yapmaya başladı. Bunu fark eden bir Yahudi (Yahudiler dünyaya çok bağlı oldukları için dünyalık menfaatlerin de çabuk farkına varıyorlar) kuyuyu sahibinden iyi bir parayla satın aldı. Su hayattır değerli tefekkür okurları. Su olmayınca hayatta olmaz. Allah’ın kullarına lütfetmiş olduğu büyük bir nimettir su. Kuyuyu satın alan Yahudi bunun farkındaydı ve suyu fahiş bir fiyatla satmaya başladı.

Bu durum Müslümanları iyice yıpratmaya başladı. Bu duruma bir çözüm üretmek isteyen Allah Resûlü (S.A.V) kuyunun kamu malı olmasını ve Müslümanların bundan ücretsiz faydalanmasını istedi. Kuyuyu satın almaları için ekonomik durumu iyi olan Müslümanlara seslenişte bulundu. Bu duruma Hz.Osman (R.A) müdahale etti kuyuyu satın almak için kuyunun sahibi olan Yahudi’ye iyi bir teklifte bulundu. Teklifi geri çevirmek istemeyen Yahudi kuyunun yarısını satmaya razı oldu. Artık kuyunun suyu bir gün Müslümanların bir gün Yahudi’nindi. Müslümanların olduğu gün su ücretsizdi herkes ihtiyacını temin edebiliyordu. Yahudi’nin olduğu gün ise kimse su almıyordu. Dolayısıyla Yahudi kuyunun diğer yarısını da Hz.Osman’a(R.A) satmak istedi. Ve artık Rüme kuyusunun tamamı Müslümanlarındı. Nasıl bir sistem kurduklarını ve olayı kendi lehlerine döndürdüklerini öğrenince hayran kalmamak mümkün değil Allah Resûlüne (S.A.V) ve onunla olan sahabelere… Ayrıca imanlarına teslimiyetlerine… Şartlar ne kadar ağır ama pes etmek yok. Azimle, sabırla vakarlı bir duruş sergiliyorlar. Şimdiki Müslümanlarla, bizlerle kıyas yapmak mümkün mü acaba? Bizler yağ içinde, göbek bağlayarak yaşarken bile bir şeyler yapmaz, yapmamak için bahaneler ararken onları düşünmeden anmadan geçemeyeceğim. Rabbim bize de bizim toplumumuza da böylesi kuvvetli iman versin inşallah. Özellikle imar olayındaki durum beni çok etkiledi. Her Ensar kendine ait malını muhacirlerle paylaştı. Bir de şimdiye bakalım iki kardeş babadan kendilerine kalan malı bile birbirleriyle paylaşmak istemezken, hatta bunun için birbirlerinin kanını akıtmaya bile cüret ederken Ensar’ın yaptığı o büyüklüğü anlamak gerçekten çok zor. Allah onlardan razı olsun! Gerçekten bizlere çok değerli şeyler bıraktılar. Yaşantılarıyla teslimiyeti öğrettiler, kardeşliği öğrettiler, mücadelenin nasıl yapılması gerektiğini yaşayarak bizlere ispatladılar.

Share

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.